Concerten


Concerten 2022

27 november

2020 en 2021 : Corona pandemie !

Concerten 2019

Motetten door de eeuwen heen

  1. J.S. Bach

  2. J.Chr. Bach

  3. A. Brückner

  4. W.A. Mozart

  5. A. Pärt

Concerten 2018

Dido & Aeneas
Mr. Henry Purcell

YouTube

Het verhaal

Het verhaal van Dido en Aeneas
( Romeinse mythologie)
een samenvatting

In de eerste akte wordt Dido door haar zusje, Belinda, attent gemaakt op de liefde van Aeneas, de Trojaanse prins die uit brandend Troje gevlucht is en de goden beloofde in Italië een nieuwe stad op te bouwen (wat later Rome zal worden). Hij beland na veel omzwervingen echter in Carthago, de stad die door Dido gesticht is en waar zij inmiddels koningin is.

Dido verzet zich, zij treurt nog om haar eerste verloren liefde.

Venus, Aeneas' moeder, zorgt ervoor dat Aeneas verliefd wordt op Dido en hoopt dat hij rustig in Carthago blijft waar hij kan ontkomen aan de toorn der goden.

Cupido vuurt zijn pijlen af en Aeneas is bereid de belofte die hij gedaan heeft aan de goden te breken en bij Dido te blijven. Dido verzet zich nog zwakjes en wijst Aeneas op zijn eed maar haar ogen verraden al de liefde die haar tong nog ontkent. Cupido's pijlen treffen doel en de liefde van Dido en Aeneas ontvlamt.

Go revel, ye cupids, the day is your own!!!

In de tweede akte roept de opperheks, die Dido haar succes en macht in Carthago misgunt, alle heksen bijeen om een plan te beramen Aeneas te verdrijven.

Zij willen nog voor zonsopgang Dido haar macht, liefde en leven benemen.

Het plan is de geest van de opperheks in de gedaante van Mercurius, de boodschapper van Jupiter, naar Aeneas te sturen en hem te wijzen op de belofte die hij aan de goden gedaan heeft. Hij zal met zijn hele vloot nog dezelfde nacht uit moeten varen.

Dido en Aeneas zullen in een door de heksen ontketende storm naar hun paleis terug worden gedreven van hun jachtpartij.

Ondertussen jagen Dido, Aeneas en hun gevolg door de prachtige heuvels en dalen rond Carthago. De lucht wordt onheilspellend donker en het gezelschap haast zich terug naar de stad. Haste, haste to town!

Aeneas wordt door de geest staande gehouden en uit naam van Jupiter gedwongen te beloven dat hij nog diezelfde avond zal uitvaren. Hij moet op Italiaanse bodem Troje doen herrijzen! Aeneas gehoorzaamt, maar zou liever sterven en heeft niet de moed Dido te vertellen dat hij haar gaat verlaten.

In de derde akte worden de schepen geladen en de matrozen nemen (met valse beloften) afscheid van hun liefjes.

De heksen verheugen zich en zien hun plan gelukt. Er wordt nog een heftige storm gepland om Aeneas zo snel mogelijk op volle zee te zien belanden.

Aeneas probeert Dido uit te leggen dat hij niet anders kan dan de goden gehoorzamen, maar Dido voelt zich verraden en zegt te zullen sterven als hij de belofte aan de goden belangrijker acht dan zijn liefde voor haar.

Ze verwijt hem haar met mooie beloften gepaaid te hebben en nu krokodilletranen te huilen.

Thus on the fatal banks of Nile weeps the deceitful crocodile

Aeneas wil, verscheurd door zijn liefde voor Dido, toch blijven, maar Dido stuurt hem weg.

Let Jove say what he please, I'll stay Away, away! No,no, away!

Wanneer Aeneas weg is sterft Dido van verdriet in de armen van Belinda.

Remember me. But ah! forget my fate.


Concerten 2017

Zondag 21 mei: Barokke Lentekriebels

Het Brussels Bachkoor zal in dit concert naast enkele religieuze werken (van Bach), gekende en minder gekende profane liederen brengen die zinsspelen op deze geneugten van het leven. 
Werken zoals “Tourdion” van Attaignant, “Avec du vin endormons-nous” van Rameau, “Matona Mia Cara” van Di Lasso zijn maar enkele voorbeelden van de werken die op het programma staan.


Concerten 2016

Zondag 11 december : Van Z tot A  (Diashow en Audio)

Mikołaj Zieleński

Mikołaj Zieleński (ca. 1550-1615) was een Poolse componist uit het begin van de 17de eeuw.

Hij werkte als organist en dirigent voor Aartsbisschop Wojchiech Baranowski van Gniezno, de primaat van Polen.
 Zijn enige uitgave in druk dateert van 1611  en is getiteld Offertoria/Communiones totius anni.
De collectie van "Offertoria" bestaat uit 56 werken, waarvan 44 gebaseerd zijn op liturgische teksten.
Hoewel dit niet bevestigd kan worden, wordt er wel aangenomen dat hij naar  Venetië gestuurd is om bij Gabrieli  te studeren. Hij mag zonder meer de beste Poolse componist van de vroege barok genoemd worden. Zijn vijfstemmige In monte Olivetti heeft een aantal dubbelkorige trekken, waar de drie bovenstemmen beantwoord worden door de drie benedenstemmen. Het stuk vertoont ook opmerkelijke ritmische contrasten.

Mikolaj Zielenski overleed in 1615.

Johann Pachelbel

Johann Pachelbel (Neurenberg, 1 september 1653 – 3 maart 1706) was een Duits organist en componist uit de barokperiode, die het bekendst is geworden vanwege zijn “Canon in D”.

Pachelbel was één van veertien kinderen uit twee huwelijken van een wijnhandelaar uit Neurenberg. Hij begon zijn muzikale ontwikkeling onder leiding van ene Heinrich Schwemmer en vervolgde deze later aan de universiteiten van Altdorf en Regensburg. In 1671 verhuisde Johann naar Wenen waar hij student werd en zelfs vervanger van de organist Johann Kasper Kerll aan de Weense hofkapel.

In 1677  werd hij organist in Eisenach, de stad waar acht jaar later J.S. Bach geboren zou worden. Later werd Pachelbel organist in het Duitse Thüringen, zijn belangrijkste leerling in die tijd was Johann Christoph Bach , de oudste broer van Johann Sebastian. In 1690  werd Pachelbel organist aan het hof van Stuttgart.

Behalve de bekende Canon in D  voor drie violen en basso continuo componeerde Pachelbel een aanzienlijk aantal instrumentale ensemblewerken, cantates en orgelwerken voor de eredienst in de Lutherse kerk. Pachelbel overleed in 1706 in zijn geboorteplaats.

Antonio Vivaldi

Vivaldi.jpgAntonio Lucio Vivaldi (Venetië, 4 maart 1678- Wenen, 28 juli 1741) was een Italiaans violist, priester en componist.

Hij werd geboren in Venetië mogelijk tijdens een aardbeving. Zijn vader, die een kapper en violist was, hielp hem met zijn loopbaan in de muziek en meldde hem aan bij de Cappella di San Marco, waar vader Vivaldi zelf een vooraanstaand violist was.

In 1703 werd Vivaldi priester. Hij kreeg al snel de bijnaam Il Prete Rosso ("de rode priester"), vermoedelijk vanwege zijn rode haar. Vanaf 1704 hoefde hij niet meer deel te nemen aan de heilige mis in verband met zijn slechte gezondheid: hij leed aan astma. Maar volgens sommigen mocht hij de mis niet meer opdragen omdat, als hij inspiratie kreeg voor een nieuw muziekstuk, hij dat gewoon ging opschrijven tijdens de mis. Vivaldi werd violist in een meisjesweeshuis in Venetië, het Pio Ospedale della Pietà. De musicerende wezen stegen snel in aanzien, ook in het buitenland. Omdat meisjes eigenlijk geen muziek mochten spelen, gaven zij concerten van achter een doek. Voor hen schreef Vivaldi de meeste van zijn concerten, cantates en gewijde muziek. In 1705 werd de eerste verzameling (raccolta) van zijn werk gepubliceerd en er zouden er nog vele volgen. Als hij niet op een van zijn vele reizen was, vervulde Vivaldi verschillende taken in het weeshuis. In 1713 kreeg hij de verantwoordelijkheid voor alle muzikale activiteiten in het instituut.

 Hij overleed in 1741 op 63-jarige leeftijd.

Gabriel Fauré

Gabriel Fauré, schilderij van John Singer Sargent, omstreeks 1889 (The Paris Museum of Music)Gabriel Urbain Fauré (Pamiers, 12 mei 1845- Parijs, 4 n ovember 1924) was een van de belangrijkste Franse componiten van zijn generatie, samen met zijn jongere tijdgenoten Claude Debussy en Maurice Ravel. Fauré is bekend om zijn pianomuziek, kamermuziek en liederen. Ook een opera behoort tot zijn oeuvre. Tevens heeft hij de Franse religieuze muziek vernieuwd.

Fauré studeerde aan de kerkmuziekschool in Parijs, waar onder anderen Camille Saint-Saëns een van zijn leraren was; daarna werd hij organist, eerst in Rennes en later in verscheidene Parijse kerken. In 1897 werd hij docent compositie  aan het Conservatoir national supérieur de musique van Parijs en in 1905 directeur van dit instituut. Ravel en George Enescu behoorden tot zijn leerlingen.

Hij was jarenlang verbonden aan de Parijse Madeleinekerk, eerst als koordirigent, daarna (vanaf 1896) als organist. Hij schreef er onder meer zijn Requim.

In zijn composities zocht hij naar een evenwicht tussen romantische gevoeligheid en strenge compositieregels om te komen tot een eigen stijl, een compromis tussen muzikale taal en vormgeving.

De melodiek en harmoniek van het Gregoriaans hielp hem zijn gevoel voor romantische hopeloosheid en overdaad te bedwingen. Zijn muziek is vooral ingetogen en fijnzinnig. Hij schreef vooral voor kleine bezettingen.

 

Pablo Casals

Pablo CasalsPau Casals i Defilló (El Vendrell, 29 december 1876 –San Juan (Puerto Rico, 22 oktober 1973), die zich bij zijn internationale optredens Pablo Casals noemde, was een Catalaans cellist en later ook componist en dirigent.

Hij wordt beschouwd als de beste cellist van zijn tijd. In de loop van zijn leven maakte hij veel plaatopnamen. Daarvan zijn de tussen 1933 en 1936 gemaakte opnames van Bachs cellosuites  het bekendst. Casals kreeg ook soloconcerten  aan zich opgedragen, zoals het 2e celloconcert (1909) van de Nederlandse componist en pianist Julius Röntgen, met wie hij jarenlang een duo vormde. Ook maakte hij deel uit van het befaamde pianotrioCortot-Thibaud - Casals.

Vele beroemde cellisten volgden een masterclass bij Casals, onder wie de Britse Jacqueline du Pré in 1960.

Zijn memoires  heeft hij in 1970 laten publiceren onder de titel Joys and Sorrows: Pablo Casals, His Own Story (1970).

Na zijn dood kreeg hij nog vele onderscheidingen:

·         In 1979 de Medalla d’Or de la Generalitat, de hoogste onderscheiding van de Catalaanse regering.

Arvo Pärt

Arvo Pärt (Paide, 11 september 1935) is een Estsecomponist. Hij is een van de Arvo Pärtbelangrijkste hedendaagse componisten van sacrale muziek.

Arvo Pärt kreeg zijn eerste muzieklessen toen hij zeven jaar oud was. Hij volgde een opleiding aan het conservatorium in Tallinn vanaf 1957, waar hij les kreeg in compositie van Heino Eller en waar hij in 1963 ook afstudeerde.

Zijn eerste composities, waarin invloeden te horen zijn van Béla Bartók,Sergej Prokofjev en Dmitri Sjostakovitsj, dateren uit zijn studietijd. Voor zijn eerste orkestrale compositie, genaamd Necrolog, gebruikte hij de twaalftoontechniek van Arnold Schönberg, maar dit bezorgde hem veel kritiek van het Sovjetregime. Na zijn studie kreeg hij een baan bij een radiostation in Estland. Daarnaast ging hij door met componeren. Pärt experimenteerde na zijn studie met diverse compositietechnieken en schreef aanvankelijk vooral seriële muziek.

Volgens zijn biograaf Paul Hillier raakte hij hierna in een spirituele en professionele crisis. Hij ging op zoek naar andere muziek en bestudeerde gregoriaanse muziek, de opkomst van de polyfonie in de Renaissance. In die tijd trad hij toe tot de Russisch-orthodoxe Kerk. In 1968 componeerde hij het werk Credo, daarna trok hij zich een tijd terug en bestudeerde hij middeleeuwse muziek, waaronder die van Franse en Vlaamse componisten als Josquin Des Prez, Guillaume de Machault en Johannes Ockeghem.

In 1971 maakte hij zijn rentree met Symfonie nr. 3, waarbij de polyfone structuur kan worden herleid tot de Nederlandse componisten en die elementen van zowel middeleeuwse als van Barokmuziek in zich draagt.

Na deze periode sloeg Pärt een andere weg in. Hij begon muziek te maken die hij zelf tintinnabular noemt, (van het Latijn tinttinabuli, hetgeen klokjes of kleine bellen betekent) muziek die klinkt als het geluid van bellen of klokken. Deze muziek wordt gekenmerkt door simpele harmonieën, vaak ook door enkele noten of drieklanken die volgens de componist als bellen klinken. Het eerste stuk waarin hij van deze techniek gebruikmaakt is Für Alina, een pianowerk uit 1976. Daarna volgden de drie werken die tot op heden toe het meest bekend zijn: Fratres, Cantus In Memory Of Benjamin Britten, en Tabula Rasa.

 In 1980 verliet Pärt Estland en emigreerde hij naar Wenen. Een jaar later verruilde hij de Oostenrijkse hoofdstad voor West-Berlijn. Sinds zijn vertrek uit de Sovjet-Unie schrijft Pärt veel religieuze werken, vaak in opdracht van koren en kathedralen. In 2003 ontving hij de Contemporary Music Award. In 2008 ontving hij de Deense Léonie Sonning-prijs.

Op 10 december 2011 werd hij door Paus Benedictus XVI voor een hernieuwbare periode van vijf jaar benoemd tot lid van de Pauselijke Raad voor de Cultuur

 

Zaterdag 18 en zondag 19 juni: Dubbele Bach in de St.Rochuskerk (Halle) en Miniemenkerk (Brussel) Diashow (Audio)


Concerten 2015

Zondag 20 december:  La Chapelle Royale de Versailles in de Miniemenkerk (Brussel) Diashow (Audio)

Zaterdag 14 maart: Felix Mendelssohn (Psalm 42) ism. met Brussels Simfoniette & Carmina Kamerkoor (CD opname) Diashow


Concerten 2014

10 mei: Haydn concert (St. Pieterskerk te Jette) Diashow

1 juni: Aperitiefconcert in Sint Gudula (Hamme)

7 december: Et Omnia Vanitas
    Werken van Zachow, Erlebach, Bernhard, Buxtehude, Tunder en Pachelbel)


Concerten 2013

Zaterdag 16 maart : Johannes Passion van J.S. Bach in studio 4, Flagey, Brussel (CD opname)

Zondag 12 mei : "Between dusk and dawn", benefiet voor Regenbooghuis Brussel

Vrijdag 24 mei : "Tussen ochtendgloren en avondschemering", Sint-Pieter-en-Pauwelkerk, Neder-over-Heembeek

Zondag 1 december : Adventsconcerten "Wachet auf" in de Finisterraekerk Brussel (CD opname) Diashow

 


Concerten 2012

Zondag 2 december : Adventsconcerten "Komm" in de Finisterraekerk Brussel (CD opname) Diashow

 


Concerten 2011

 

Zondag 13 februari:  Romantisch parcours door Koekelberg met door het BBK gezongen liefdesliederen in het Elisabethpark. (klik hier om de affiche te bekijken)

Vrijdag 8 april:   "Jezus, Johannes, Judas en Johann Sebastian" in GC De Markten Brussel ism  Masereelfonds (CD opname)

Zondag 11 september:       "Mozart Requiem for a Decade" in het Koninklijk Conservatorium Brussel (klik hier om de affiche te bekijken) (CD opname) Diashow

Zondag 18 december:        Kerstconcerten "Viderunt omnes fines terrae" in de Finisterraekerk Brussel (CD opname)

 

 


Concerten 2010

Zondag 14 februari:  Valentijnsoptreden - De Platoo. 

Dinsdag 20 april: Viering emeritaat HUB campus Koekelberg.

Zondag 2 mei:       Misviering - Basiliek, Koekelberg.

Vrijdag 28 mei:     Afscheidsconcert - HUB.  (Klik hier om de affiche te bekijken) Diashow

Zaterdag 19 juni:  Concert "Mein G'müth ist mir verwirret" - Deutsches Evangelisches Gemeindezentrum, Sint-Pieters-Woluwe. (CD opname) Diashow

Zondag 19 september :     Stadsfestival Festival Kanal - Verschillende plaatsen in de stad met verschillende medewerkers.

Woensdag 20 oktober :     Concert met Deens koor Hjorring Kammerkoor en met Brusselse koor 'Stemmer'.             

Vrijdag 10 december          Kerstconcert om 20u in de kerk van Borchtlombeek. (In samenwerking met het plaatselijk Davidsfonds)

Zondag 19 december:         Kerstconcerten om 15u en 18u in de Finisterraekerk. (Klik hier om de affiche te bekijken) (CD opname)


Concerten 2009

Zaterdag 7 maart 2009:    Deelname - Korenfestival, Vlaams-Brabant.

Zaterdag 25 april 2009:    Deelname - Korenfestival, Vlaanderen.

Zondag 20 december 2009:      "Vom Himmel hoch", kerstconcerten - Finisterraekerk, Brussel. (Klik hier om de affiche te bekijken) (CD opname) Diashow


Concerten 2008

Vrijdag 10 oktober 2008:  Concert Bach en Orgel- Aula HUB. (Klik hier om de affiche te bekijken) (CD opname)

Zondag 23 november 2008:      Mis voor 'Slagers' en 'Bakkersgilde' in basiliek van Koekelberg.

Zondag 14 december 2008:      Weihnachtsoratorium Kaaitheater. (Klik hier om de affiche te bekijken) (CD opname) Diashow

Donderdag 25 december 2008: Kerstviering in de basiliek van Koekelberg.


Concerten 2007

Dinsdag 13 maart 2007:   Mis in de kerk van Strombeek-Bever

Zondag 27 mei 2007:        Concertmis - in de basiliek van Koekelberg.

Zaterdag 15 december 2007:    Weihnachtsoratorium, St Paulus en St.-Carolus Borromeuskerk.

Zondag 16 december 2007:      Weihnachtsoratorium, Miniemenkerk, Brussel. (Klik hier om de affiche te bekijken) (CD opname) Diashow


Concerten 2006

Vrijdag 8 december: Premiereconcert 'Van Schütz tot Bach' met Bach Collegium Antwerpen (Klik hier om de affiche te bekijken) (CD opname)

 

 

 Privacybeleid


Feel free to send your comment to : Webmaster
Including WEB2.0 
Last updated by Leo J. Estercam on 14 november 2022 10:34